Meteen naar de inhoud

Veel gestelde vragen

U krijgt van ons een hele hoop informatie en er zijn doorgaans ook een hoop vragen. Hieronder staat een selectie van de meest gestelde vragen. Heeft u een andere vraag over een hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Waar moet ik mee beginnen als ik voor een huis wil gaan kijken?

Een goed begin is een vrijblijvend hypotheek gesprek waarin wij u een duidelijk beeld kunnen geven van de mogelijkheden. Er komt namelijk toch wel veel bij kijken. Wij hebben meer dan 25 adviespunten. Daarom begeleiden wij u van A tot Z.

Het is handig als u alvast een werkgeversverklaring bij uw werkgever aanvraagt en uw verzekeringsbericht bij het UWV download. Daarin staat uw inkomenshistorie. Een overzicht van uw BKR is daarbij ook handig.


> Download werkgeversverklaring
(het pdf bestand kan digitaal worden ingevuld, daarna printen en ondertekenen)

> instructie downloaden Verzekeringsbericht UWV
> instructie downloaden BKR

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van hypotheek geldt als zekerheid voor de terugbetaling van de lening.

In de praktijk betekent dit dat een hypotheek een geldlening is, waarbij een onroerende zaak, bijvoorbeeld een woning, als onderpand dient. Wanneer u de geldlening niet terugbetaalt, heeft de geldverstrekker het recht de woning te verkopen. Uit de opbrengst daarvan kan de lening dan, geheel of gedeeltelijk, worden afgelost.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor de aankoop van een woning?

Dat hangt er vanaf of u overdrachtsbelasting moet betalen. Dat kunnen we bepalen in een persoonlijk gesprek. De overdrachtsbelasting is voor de aankoop van een woning 2%. Dus op een woning van 350.000 euro is dat 7.000 euro.
Daarnaast heeft u kosten voor de notaris, verrekening van de gemeentelijke belastingen, hypotheek, de taxatie en de bankgarantie. Bij elkaar al snel 5.000 euro.
Als u meer biedt dan de vraagprijs, dan bestaat de kans dat u dat ook uit eigen zak moet betalen, mits de taxatiewaarde hoog genoeg is. Neem voor een goed financieel plaatje contact met ons op.

Wat is het verschil tussen bruto en netto maandlasten?

We spreken vaak over bruto en netto maandlasten. De bruto maandlasten zijn de maandlasten die u daadwerkelijk betaald, het bedrag dat totaal van uw rekening wordt afgeschreven voor de hypotheek en eventueel bijbehorende verzekeringen.
De netto maandlasten is het bedrag dat overblijft minus het eventuele belastingvoordeel. Dus: bruto maandlast – belastingvoordeel = netto maandlast.
Wij kunnen u helpen met het aanvragen van de belasting teruggaaf.

Is het nog noodzakelijk om boven de vraagprijs te bieden?

De markt verandert snel. Woningen staan langer te koop en de prijzen in hogere segmenten staan al onder druk. Voor starters is het echter nog steeds niet makkelijk. Het is een hele kunst om een woning ‘gegund’ te krijgen. Goede begeleiding is eigenlijk noodzakelijk. Daar kunnen wij u binnen ons netwerk mee helpen.